Zwierzęta większego kalibru
Weterynaria to nie tylko zajmowanie się pupilami domowymi- zwierzęta hodowlane też wymagają takiej opieki. Jednak zajmowanie się nimi nie należy do przyjemnych, co za wszelką cenę starają się pokazać przyszłym weterynarzom już na studiach. Nie będę tu przytaczał konkretnych przykładów, ponieważ pewnie każdy coś tym słyszał.
Weterynarz zajmuje się również badaniem mięsa przeznaczonego do spożycia dla ludzi. Głośno ostatnio było o ponad tonie mięsa dzika, które zostało puszczone do obiegu jeszcze przez zbadaniem go.
Alergie zwierzęce
Wydawałoby się, że to głównie domena ludzi i tylko ludzi, jednak we współczesnym świecie i trybie życia, również zwierzęta narażone są na różne uczulenia. Uczulenia pokarmowe, alergie na środki higieny, wysypki i tak dalej. Powodem tego może być zbyt sterylne środowisko, chemia dodawana do żywności dla zwierząt, GMO...
Najczęściej alergią pokarmową dotknięte są psy, bowiem zdarza się, że czworonóg ma uczulenie np. na mięso z kurczaka, zboża (które są częstym zapychaczem w karmach niskiej jakości). Warto w takim wypadku udać się do specjalisty, który sprawdzi na co pies ma uczulenie i dobierze odpowiednią dietę.
Weterynaria w Polsce historia
W Polsce pierwszą książką o leczeniu zwierząt była Sprawa a lekarstwa końskie królewskiego kowala Conrada (1532). Pierwsza Katedra Weterynarii w Polsce powstała w 1804 roku w Krakowie na Uniwersytecie Jagiellońskim - działała ona z przerwami do 1936 r.( w 2012 roku została reaktywowana)1. W 1823 roku Ludwik Henryk Bojanus założył natomiast Szkołę Weterynaryjną przy Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Wileńskiego. W 1840 w Warszawie powstała Szkoła Weterynaryjna, pod naciskami zaborcy zrusyfikowana i przemianowana w 1873 na Instytut Weterynaryjny. 1881 utworzono we Lwowie Szkołę Weterynarii, 1898 przekształconą w Akademię Weterynaryjną.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Medycyna_weterynaryjna