Ozdobne
Naczynia z melaminy sprzedawane są w różnych zestawach. Jedne z nich są zestawami samych naczyń stołowych, a inne są zestawami naczyń sprzedawanych razem ze sztućcami. Poza tym w sprzedaży dostępne są zarówno zwykłe, jak i ozdobne . Zwykłe nie są ozdabiane, mogą być białe lub kolorowe, ale nie są na nie nanoszone żadne ozdoby. Są one używane w czasie codziennych obiadów lub rodzinnych przyjęć.
Natomiast ozdobne posiadają przeróżne wzory i kolory. Mogą one być ustawiane w domach w celach typowo ozdobnych lub służyć jako zestawy stołowe. Dlatego domowe gospodynie bardzo lubią kupować zestawy stołowe z melaminy, ponieważ mogą je wykorzystywać na różne sposoby.
Kubek- definicja z Wikipedii
Kubek ? naczynie, najczęściej ceramiczne, służące do picia napojów. Kubki wykonuje się również z emaliowanej stali, gliny, fajansu, plastiku, aluminium, drewna, grubego szkła i stali nierdzewnej. Te ostatnie wykonuje się w postaci naczyń o podwójnej ściance, dzięki czemu, w odróżnieniu od szklanki, mają możliwość dłuższego zachowania ciepła napoju. Najczęściej kubek posiada uchwyt zwany uchem oraz zazwyczaj zdobienie, nierzadko bogate (przez co obecnie bywa często gadżetem reklamowym, prezentem lub obiektem kolekcjonerstwa).
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kubek
Z Wikipedii o zastawie stołowej
Współcześnie w europejskim kręgu kulturowym każdy ze spożywających posiłek ma do dyspozycji przeznaczone wyłącznie dla niego naczynia i sztućce. Są to przede wszystkim różnego rodzaju talerze (głębokie do zupy, duże i płytkie do dań głównych, mniejsze na przystawki czy sałatę oraz talerzyki deserowe), naczynia na napoje (kieliszki, szklanki, filiżanki, do codziennego użytku także kubki) oraz sztućce takie jak łyżki, noże i widelce.
Prócz tego w skład zastawy stołowej wchodzą naczynia używane do serwowania potraw: wazy, różnego rodzaju półmiski i miski (salaterki i kompotiery). Do podawania napojów służą karafki i dzbanki. Istnieją także specjalne sztućce używane do nakładania potraw oraz naczynia na dodatki i przyprawy, jak sosjerki, maselniczki, solniczki, octowniki czy musztardniczki.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zastawa_stołowa